Een schone open haard zonder schoorsteen

Er gaat weinig boven de warmte en gezelligheid van een mooi vuur in de woonkamer. Steeds meer gemeentes verbieden echter het gebruik van een open haard. In Utrecht is vanaf 1 januari 2025 zelfs het vuurtje in de vuurkorf buiten verboden.

Wie toch die gezelligheid zoekt, komt al snel uit bij alternatieven als een gashaard of een elektrische haard. Naast dat gas erg duur is, is ook hier een rookkanaal voor nodig en belast de verbranding van gas het milieu. Het schone alternatief van een elektrische haard geeft echter niet de gezelligheid van echt vuur.

Er is echter nog een alternatief, namelijk het stoken op bio-ethanol. Echt vuur, zonder schoorsteen of rookkanaal, maakt dit een schoon en praktisch alternatief voor de traditionele open haard. In dit artikel leggen we uit wat bio-ethanol is, hoe stoken op bio-ethanol werkt en wat de kenmerken van een goede bio-ethanolhaard zijn.  

Wat is bio-ethanol?
Bio-ethanol is een hernieuwbare brandstof die wordt geproduceerd uit natuurlijke suikers van onder andere bieten, maïs en suikerriet. De suikers worden door een bio-chemisch proces omgezet in ethanol. Ethanol kan vervolgens gebruikt worden als alcohol of het wordt verwerkt als brandstof waarbij het onbruikbaar wordt gemaakt voor consumptie door er een minimale hoeveelheid bittere stof aan toe te voegen.


Bio-ethanol als schone brandstof
In tegenstelling tot hout, dat rook, fijnstof en roet produceert, verbrandt bio-ethanol schoon: het zet zuurstof om in water en een minimale hoeveelheid CO2, vergelijkbaar met de uitstoot van een groepje mens die ademhalen. Een raampje of deur op een kier is voldoende ventilatie. Dit betekent dat een bio-ethanolhaard geen rookkanaal nodig heeft en je de haard vrijwel overal in huis kunt plaatsen zonder warmteverlies. Een goede bio-ethanolhaard levert 2,8 tot 3,2 kw aan warmte.

Niet alle bio-ethanol is geschikt
Bio-ethanol in pure vorm levert als brandstof een blauwe gasvlam op die te heet is voor een normale haard. Daarom wordt er aan bio-ethanol water toegevoegd. 
In verschillende bouwmarkten en voordeelwinkels is bio-ethanol verkrijgbaar die alleen geschikt is voor buiten, namelijk 95%. Deze bio-ethanol is meestal van mindere kwaliteit omdat er meer restanten van suikers of andere stoffen afkomstig van de bio-ethanol grondstoffen in zitten. Dit kan leiden tot een sterkere geur.
Voor het gebruik in huis is de optimale samenstelling van bio-ethanol 96,6%. Deze bio-ethanol is geurloos en levert een mooie, gele vlam.

Niet elke bio-ethanolhaard is geschikt
Om bio-ethanol op een veilige manier te verbranden is een geschikte bio-ethanolhaard nodig. En niet iedere haard is geschikt. Verschillende haarden, met name de tafelmodellen, hebben namelijk een open reservoir. Wanneer er enige tijd tussen het vullen en het aansteken van de bio-ethanol zit, kan gasvorming zich ophopen waardoor er een kleine steekvlam ontstaat bij het aansteken.
Het verdient altijd aanbeveling om direct na het vullen de haard aan te steken.
Wij werken al vele jaren met de haarden van Le Feu. Dit Deense design (hoewel de naam anders doet vermoeden) is zo samengesteld dat efficiëntie en veiligheid voorop staan. De brander heeft een sok van keramische wol waardoor de bio-ethanol gelijkmatig brandt én er veel minder bio-ethanol nodig is voor mooi vuur. Een volle brander van ca. 1,5 liter staat garant voor tot wel 7 uur brandtijd.   Daarnaast zijn de haarden van Le Feu van gietijzer waardoor het materiaal niet zal kromtrekken (wat bij goedkopere namaak haarden) vaak wel gebeurt na enige tijd.

De investering waard
Een goede bio-ethanolhaard als die van Le Feu een echte investering. Bij (ver)bouw kan er echter flink bespaard worden omdat een rookkanaal niet nodig is. Het materiaal én het ontwerp dragen bij aan de duurzaamheid; deze haarden gaan tientallen jaren mee waarbij er hooguit een ‘sok’ vervangen dient te worden. Omdat de haarden van Le Feu modulair zijn, kan op elk moment de haard in een handomdraai omzet worden in een hangende of staande haard, vast of flexibel.
Dat afschrijving van een haard is dan ook zeer laag gezien de gebruiksduur (probeer  maar eens een tweedehands te vinden terwijl de haarden in 2015 in Nederland werden geïntroduceerd…..).
Naast de financiële investering, is een bio-ethanolhaard ook een investering in sfeer en gezelligheid, zonder het milieu daarmee te belasten.

Kom gerust eens langs!
In Schalkwijk (Ut.) hebben we verschillende modellen staan. Op de officiele site van Le Feu kan je digitaal zelf je haard samenstellen. Je ziet dan ook direct de prijs. De Dominee kan snel(ler) leveren in heel Nederland en vaak hebben we kortlopende acties met nét dat extraatje. 
Kom gerust eens langs op vrijdagen of zaterdagen om de warmte en sfeer zelf ervaren.
Uiteraard staan we open voor je vragen en kunnen we persoonlijk adviseren welke Le Feu haard wellicht het allerbeste past bij jouw situatie.



 

 

© 2021 - 2024 Barista de Dominee | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel